What-sap!

Een horde wespen, gistende geuren en een dagje vrij met mooi weer. Dat betekent maar één ding: de druivelaar heeft rijpe trossen! Trek de pannen uit de kast, zet de weckpotten klaar!

We besloten om de hele handel er in één keer af te halen, want van die wespen werden we maar kriegel. De uiteindelijke oogst bedroeg ruim 7 kilo! Daarvan hebben we ruim 6 kilo gebruikt om sap van te maken. Uiteindelijk was dat niet eens zo heel moeilijk.

Spitten maar!

Spitten maar!

 

 

Eerst haal je alle steeltjes uit de druiven. Daarna was je ze.
Nog niet alle trossen waren helemaal rijp, maar omdat we toch niet van die gigantische zoetekauwen zijn, hebben we ze niet uitgezocht. Dat was misschien ook wel een beetje teveel van het goede 😉

Ook was je ze natuurlijk even.

 

 

 

Bubble bubble, toil and trouble!

Bubble bubble, toil and trouble!

 

Daarna, burn! Gooi alle druiven in een pan, zet er een klein laagje water in en vervolgens, wanneer alles een beetje begint te borrelen…. sla de druiven tot pulp, Warrior Style! Vervolgens laat je de hele handen nog even zachtjes doorkoken totdat de druiven alleen nog maar hulsjes zijn.
Pak een zeef en een oude theedoek die wel een verfbeurtje kan gebruiken en zeef het sap en de pulp. Laat het een poosje staan.
Hierna warm je het sap weer op, wat inmiddelen bijna frambozenroze is geworden en meng er eventueel suiker of siroop doorheen. Bij hebben er een pak appelsap doorheen gegooid. Want appelsap is voor helden.

 

 

En wecken maar!

En wecken maar!

 

En dan krijg je dit -> Heerlijk, niet zo heel helder, druivensap. Of beter gezegd, druivenaanmaaklimonade. Een beetje zuur en stiekem doet het me denken aan vliesbloesemsap. Helemaal niks mis mee dus.

Om het wat langer houdbaar te houden hebben we speciaal een hele lading weckpotten bij de Ikea gehaald (en uiteraard de halve winkel leeggekocht, zoals het hoort 😉 ), zodat de hele productie vacuum kan worden getrokken. Potten gesteriliseerd en vervrijgemaakt, sap tot op de laatste seconde laten doorbubbelen en overgieten maar.
Door ze op de kop te zetten wordt de lucht eruit geperst. Ik was skeptisch… maar het tegendeel is bewezen.

 

 

 

Klaar!

Klaar!

 

 

En dit is de totale opbrengst: 7 liter (waarvan 1,5 aan appelsap) aan druivensap! Her en der hebben we al wat potten weggegeven, want samen krijgen we dit in een jaar nog niet op.

 

Heerlijk, er gaat niks boven kooksels uit eigen tuin 🙂

Advertenties

~ door boekenboom op 22 september 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: